Musik kan anlyseras med ord

De flesta av oss har någon gång lyssnat på en låttext och känt igen varenda ord. När ett förhållande tog slut i tonåren kändes det som att vissa låtar skrivits för just dig och det ögonblick du just då gick igenom. När du sedan blev förälskad beskrev samma artist den där nya känslan i en helt ny låt och du kunde inte låta bli att spela den om och om igen. Idag är du kanske vuxen och har en lite mer nykter syn på musiken men samtidigt finns det ändå de låtar som väcker vissa minnen till liv och låter dig uppleva dem ännu en gång.

Utan ord är det bara melodi

Det finns ett stort antal genrer inom musiken och det finns ett nästintill oändligt antal tolkningar av dessa genrer. Vissa lyssnare föredrar populära radiokanaler och kallar sig allätare medan andra skakar på huvudet åt allätarna och ägnar sig helhjärtat åt hårdrocken. Vad de flesta dock kan hålla med om är att ord kan ge musik ett nytt djup. Det är orden i sångerna som gör att vi känner igen oss och det är orden i sångerna som låter oss tolka vad artisten egentligen vill ha sagt med just det där stycket. Oavsett genre så väcker musiken en känsla hos lyssnaren och det är det som är så fantastiskt.

Guitarist on stage for background, soft and blur concept

Musik för festen och musik för sorgen

Det faktum att musiken väcker känslor är troligtvis också anledningen till varför den är en självklarhet på så vitt skilda evenemang. Den senaste sommarhiten spelas om och om igen på ett pulserande disco medan klassisk musik strömmar ur högtalarna på en begravning av en älskad vän. Även i vardagssammanhang finns den där. Kanske sitter du framför datorn och letar efter kläder till helgens fester. Du surfar in på Outletsverige.se och i bakgrunden strömmar den senaste pitbull sången. Kanske är du på väg till jobb en måndagmorgon och drömmer om vita stränder och kalla drinkar, vad är då bättre sällskap än musiken på NRJ? För tänk efter, vad vore egentligen livet utan musik?