Jobba med musik

Vem älskar inte musik? De flesta av oss har musik som vi verkligen tycker om, sedan finns det personer som endast lyssnar på musik under vissa tillfällen. Andra personer anser att musik är det viktigaste i livet. Man kan säga att det finns de som älskar att lyssna på musik och de som älskar att jobba med musik. Skulle du vilja jobba inom musikbranschen finns det flera vägar du kan välja mellan.

Öppna egen studio

En populär dröm för många musikintresserade är att öppna en egen studio. Detta kan dock kosta en hel del, speciellt om du behöver lokal, utrustning och så vidare. Det kan i sin tur leda till att du vill ansöka om lån. Men först bör du ta en titt på hur din ekonomi ser ut. Skulle du redan ha flera lån kan det vara smart att besöka Nstart och samla lånen. Nstart kommer hjälpa dig få bättre koll på ekonomin, och det blir lättare för dig att avgöra ifall du har möjlighet att ansöka om mer pengar till din musikstudio.

Har du bestämt dig för att öppna en musikstudio och är säker på att du har pengar till det bör du även ta reda på hur du ska gå tillväga. Om du aldrig gjort något liknande tidigare kommer du behöva lära dig vad som behövs för att en studio ska bli framgångsrik.

Sjunga och spela instrument

Vill du inte öppna en studio eller jobba bakom scenerna finns det självklart andra alternativ. Har du bra sångröst eller spelar instrument kan du börja jobba som artist eller musiker. Men att jobba som musiker är inte alltid lätt. Det bästa är att du fortfarande har ett “vanligt” jobb vid sidan av tills du är säker på att du kommer kunna försörja dig på musiken. Idag kan du själv ladda upp din musik på nätet och många streamingtjänster ger dig möjlighet att tjäna några kronor. Det viktiga är att du alltid läser igenom vilka regler som gäller, många tjänster tar nämligen en del av pengarna du tjänar.

Jobba som låtskrivare

Ett annat jobb du kan göra är att skriva låtar, antingen som du själv sedan framför eller som andra artister får framföra. Detta är dock inte det lättaste jobbet, du behöver bland annat ett väldigt stort kontaktnät för att nå ut till artister och skivbolag. Du måste även ha kreativitet för att kunna skapa låtar. En viktig sak att tänka på är att det är inte säkert att dina låtar kommer att sälja, det är inte helt säkert att artister kommer gilla det du skriver. Därför bör du inte räkna med att bli rik direkt efter att du börjar jobba som en låtskrivare. Det kommer ta lite tid att lyckas och inte ens detta är säkert.