Psalmer – traditionell och religiös musik

Det är någonting speciellt med psalmer, oavsett man man är religiös eller inte. När vi hör “Den blomstertid nu kommer” så tänker vi på skolavslutningar, “Bred dina vida vingar” har vi hört på begravningar och “Tryggare kan ingen vara” har vi sjungit under dop. Orgelns mäktiga toner i en vacker kyrka med härlig akustik skapar magi helt enkelt. Även om många av oss idag inte går i kyrkan regelbundet så har den och dess traditioner ändå en viktig plats i våra liv. När vi ska döpa våra barn, när vi gifter oss och när någon ska begravas så vill vi göra detta i en kyrka.

De vackra bröllopspsalmerna

Den starkaste traditionen och relationen som vi har till kyrkan och psalmer är ändå bröllopstraditionen. Det är en otroligt mäktig känsla att gå igenom kyrkan i bröllopskläder samtidigt som orgeln spelar den traditionella bröllopsmarschen. Att sedan så framme vid det blomsterprydda altaret och få säga ja till sin blivande man/hustru är en magisk känsla. Så det kan vara svårt att hålla tillbaka glädjetårarna när solistens änglalika röst för fram vackra kärlekspsalmer som förhöjs av kyrkans eko. Det är inte konstigt att det fortfarande är en så stark tradition att gifta sig i en kyrka. Man gifter sig bara en gång så det är viktigt att se till att allt är precis så som man alltid har drömt om. Ibland kan man behöva lite ekonomisk hjälp och då är det ett tips att gå in på https://enklare.se/ för att låna lite pengar.

En annan stark kyrkoupplevelse som vi bär med oss är sommarpsalmer och skolavslutningarna sedan vi var barn. Oavsett hur gamla vi blir så kommer “Den blomstertid nu kommer”, “I denna ljuva sommartid” och “En vänlig grönskas rika dräkt” alltid att ta oss tillbaka till den stunden då vi stod i kyrkan sista dagen innan sommarlovet. Vi minns de förväntningar vi hade på sommarlovet blandat med den lite vemodiga känslan av att vi inte skulle träffa vissa klasskamrater lika mycket. För många av oss väntade saft och jordgubbstårta när vi kom hem och det var då som sommaren började på riktigt.

Jordgubbstårta på skolavslutningsdagen

Just för att vi har så starka känslor kopplade till kyrkan och psalmer så är det därför en film med titeln “Den blomstertid nu kommer” påverkar oss extra mycket. Titeln associerar till den lyckliga känsla vi hade när vi stod inför ett långt och härligt sommarlov. Men filmen ger en rakt motsatt känsla i sin handling där faciliteter och IT-system mystiskt slås ut. Titeln är ett smart sätt att skapa en kontrast mellan handlingen och hur vi associerar till psalmen.