Musik kan öka koncentrationen

Musik är något som många av oss har starka band till. Det kan kanske vara att en särskild låt får oss att känna oss väldigt glada medan en annan är perfekt pepp inför träningspasset. Oavsett så finns det väldigt mycket musik i världen och en del faller oss bättre i smaken än andra! Det som forskare nu har kommit fram till är dock att det kan finnas fler fördelar med musik än att bara lyssna på för att må lite bättre, musik kan nämligen även hjälpa koncentrationsförmågan. Det här har visat sig vara väldigt effektivt när det kommer till inlärning då man har observerat barn som har fått lyssna på musik som de gillar samtidigt som de ska lära sig saker och i vissa fall visar det sig att barnen lär sig bättre när de lyssnar på musik.

Klassisk musik eller pop?

När det kommer till vilken typ av musik som är bäst för att öka koncentrationen så finns det faktiskt inget rätt eller fel. Man får helt enkelt gå på det som man själv känner är bäst, precis som om man skulle köpa en Tygpåse med tryck eller liknande. En del forskare menar att barn blir smartare om de lyssnar på klassisk musik när de ligger i magen, men det är såklart väldigt omdiskuterat om det verkligen går att mäta sådant. Men om man vill vara på säkra sidan så gör det ju inget om man spelar lite Bach eller Beethoven för bebisen.

Barn som inte gillar musik

Det här är ett fenomen som kan uppstå även om det inte är så vanligt. Det handlar nog mer om att ditt barn inte har hittat rätt genre av musik. Sedan är det viktigt att komma ihåg att man aldrig ska tvinga ett barn till något. Om det inte känns rätt för dem att plugga med musik så är det helt okej. En del har lättare för att koncentrera sig om det är alldeles tyst runtomkring dem. En del kan faktiskt bli väldigt störda av ljud och då är det ju inget bra alternativ att låta dem lyssna på musik medan de ska lära sig något nytt. Då kan musik som är ämnat för att öka koncentrationen helt enkelt ha omvänd effekt. Så därför kan det vara vara klokt att helt enkelt låta ditt barn välja själv.

Musik kan göra att man presterar bättre under träning

Det finns även studier som visar att man kan prestera bättre om man lyssnar på musik som man gillar när man tränar till exempel. Det finns även de som känner att de är mer på hugget innan de ska jobba eller göra något annat som gör att man måste känna sig på topp. Bland annat säljare brukar ha en låt som gör att de kommer i rätt stämning innan ett möte.