Housemusik  

House är en genre inom elektronisk dansmusik. Det härstammar från Chicago och kom under 80- talet. Musikstilen grundar på soul, disco och inflytande från europeisk elektronisk musik. De tidiga housemusikerna är Frankie Knuckles, Ron Hardy och Marshall Jefferson. Dessa musikerna anses som pionjärerna inom housemusiken då de gjorde house till en känd stil som kom och blev en del av nutidens dans och klubbmusik. Själva namnet House tros ha kommit från de första stora klubbarna stilen spelades i. Den ska tydligen ha hetat The Ware house.

1200px-swedish_house_mafia_and_benny_benassiDe första houselåtarna var dansmusik med upprepande takter och rytmer av trummaskiner, hi- hat instrument och synthesizer. Synthesizer är instrumenten som kan ha tagit fart i housemusiken och också skapat undergenre av house. Acid House heter det och dök upp när syntheizern, Roland TB-303 uppkom under 80- talet. Grupper inom Acid House genren från denna tiden var Phuture och D Mob.

När house kom blev det mycket större i Europa än USA liksom technomusiken. Vid den tiden dominerade bland annat hiphop och pop i den amerikanska musiken. House blev en mindre värdesatt genre i den amerikanska musiken då stora artister som Michael Jackson och Madonna dominerade och gjorde popmusiken stor i USA. House kom därför att bli större i Europa och i bland annat Storbritannien blev house låten av Steve “Silk” Hurley, Jack Your Body etta.

Sedan house kom till Europa har det varit en av de genrerna som förknippas med Europa. Det var och är fortfarande stort inom den Europeiska musiken och flera internationella housemusiker är från Europa. Detta är musiker som Avicii, Martin Garrix och Otto knows best. Med andra ord är house en ledande genre inom den Europeiska musiken. Det är fortfarande större i Europa än länder som USA. House är en genre som fortfarande utvecklar och dominerar inom nutidens dans- och klubbmusik.

Eftersom att house är en relativt ung genre utvecklas den hela tiden. Av denna anledningen har det flera undergenrer som bland annat innefattar, deep house, electro house, hip house och dirty house. När det gäller deep house är den lugnare i tempo och influeras av jazz, soul och funk Wikipedia.