Jazzmusik  

Jazz är en musikgenre som baserar på improvisation, blå toner, synkoper och sväng. Det kännetecknas också för call and response vilket är en stil som innebär att en person spelar ett utrop och får ett svar genom att använda olika stämmor. Det kan också innebära att svaret är en upprepning av ropet.

Musikstilen växte fram vid 1800-talet i sydstaterna. Det växte från den svarta kulturen i USA men blev inte internationellt förrän 20-talet när de vita började acceptera det. Rasismen vid den tiden var fortfarande starkJazz band performing at a nightclub så musikgenren nedvärderades under en lång tid. När jazz blev internationellt var det artisten, Louis Armstrong som tog genren till en ny nivå. Det blev plötsligt en populär musikstil som spelades i majoriteten av barer och fester.

Tonerna i jazzmusiken har bland annat afrikanska rytmer, arbetssånger som blandas med psalmer och marcher. För musikens historia har jazz en stor betydelse eftersom att många musikgenrer har det som inspirationskälla. Genrer som detta är allt från folkmusik till countrymusik. Musikgenrer som swing är en av de musikstilen som har fötts ur jazz. Andra stilar som växte hur jazz musiken är cool jazz och latin jazz. Det som kännetecknar cool jazz är att det har en lugnare tempo och mindre svängig. När det latin jazz har det latinamerikanska rytmer. Instrumenten som används är bland annat congas och claves.

I Sverige kom jazzen under 1910-talet men det introducerades ordentligt under 20-talet när bland annat utländska artister turnerade. Det snabbt en sensation som spred sig till danslokaler och konserter. Populariteten för jazz ökade under 30- till 40-talet och som ett resultat av det öppnades också de första jazzklubbarna i Sverige. Svenska jazzmusiker blev allt fler under 50-talet då artister som Rune Gustafsson, Monica Zetterlund, Alice Babs och Lars Gullin dominerande inom den svenska jazzen. En del av dem fick dessutom internationell succé.

De flesta både internationella och nationella jazzmusikerna uppträde i Stockholm, Nalen. Sedan blev intog jazzkluben, Gyllne Cirkeln scenen. Numera är det klubbarna Nefertiti i Göteborg och Fashing i Stockholm som är ledande inom det. Nefertiti ordnar konserter för bland annat världsmusik, blues och soul. När det gäller Fasching så har denna växt till att bli nordens största jazzarrangör NE.