Körsång – en svensk folkrörelse

Körsång är verkligen något som vi svenskar äskar att göra. Det är en stor folkrörelse och har funnits i mer än hundra år i Sverige och idag existerar det närmare 600 000 personer som sjunger i olika körer i landet. Det är så stort att flera rikstäckande förbund finns som organiserar körverksamheterna. Sveriges största körförbund är Sveriges Kyrkosångsförbund med cirka 100 000 medlemmar. Profan körsång representeras av Sveriges Körförbund. Det finns otaliga körer på alla upptänkliga nivåer för den som älskar att sjunga. Flera yrkesskårer, organisationer och till och med arbetsplatser har sina egna körer. Men det finns många som drömmer om att sjunga i kör som känner att de inte har kunskapen eller modet att börja. Kanske kan du inte läsa noter, eller så har du fått höra under uppväxten att du inte inte sjunga. Men låt inte det stoppa dig! För i Sverige finns dussintals körer till och med för dig som inte ens tagit en ton förut.

Sång som rehabilitering

Det finns många sångpedagoger runt om i landet som startar kör som sjunger pop. Ett otal av dessa är “alla kan sjunga”-körer som är öppna för alla som är sångsugna. Körerna blandar ofta gospel, pop, visa, soul och schlager. De brukar även har roliga vår- och julkonserter i samarbete med kända artister. Numer finns det också mycket forskning på att körsång faktiskt är friskvård. Sången ökar lyckohormonet oxytocin i kroppen, som förstärker välbefinnandet och har en harmoniserande inverkan. Sång förbättrar också andning, kroppshållning och hjärtfrekvensvariablerna, vilket påverkat psyket och fysiken i en positiv riktning. I Östersund har man startat körverksamhet som rehabilitering. Det passar väldigt bra för dem som är sjukskrivna av stressrelaterade orsaker. Många vittnar om att körsjungandet har gjort dem gladare, mer positiva och avslappnade. Så det finns otroligt många vinster med att sjunga i kör! Du kan faktiskt också starta en egen kör om du vill. Det är enkelt att starta en studiecirkel via ABF på sin ort och då även få hjälp med studieplan och anmälningar. Det enda som krävs är tre anmälningar och så är ni igång!

Starta en kör du med!

Vill du starta en kör som affärsidé och driva den kommersiellt, krävs det naturligtvis andra typer av förberedelser. Många som jobbat som sångpedagoger i flera år är redo att ta steget och bilda sin egen kör. Då gäller det först att starta eget företag och registrera sig hos bolagsverket med det namn som man tänker sig verksamheten ska ha. Näst i tur är att skaffa lokaler att hålla körövningarna i. Och sedan är det dags för det avgörande steget: att lansera sig! Där bör det finnas en slant undansatt till marknadsföring. Det gäller att nå ut till så många som möjligt för att fylla körplatserna. Fördelen är att det nuförtiden finns sociala plattformar som är utmärkta ställen att annonsera på. Har du inte pengar undanlagda för ändamålet är det är lätt att låna pengar på nätet. Förhoppningsvis har du snart igen utlägget tack vara betalda köravgifter och kan betala tillbaka hela lånet med en gång.