Svensk hiphop

Svensk hiphop är en musikalisk rörelse som kom till Sverige på 1980-talet. Det började med att de flesta rappade på engelska men sedan dess har många svenska rappare slagit igenom med låtar på svenska. Graffiti är något som setts som en konstart tillhörande hiphopen. Man har ofta talat om graffiti som ett av hiphopens fyra element. Det finns många klubbar runt om i landet att åka till för att höra den underbara musiken och att se dem kliva upp på scenen och sjunga av sig allt de varit med under sitt liv. För denna musikstil handlar mycket om det personliga livet och det är vad rapparen vanligtvis förmedlar i sin text. Ett av de stora namnen i Sverige inom denna musikgenre är Dogge Doggelito som slog igenom i “The Latin Kings”. Ett annat stort namn på musikscenen är Petter som slog igenom på 90-talet. Båda dessa herrar har lyckats att bli kända även bland dem som inte lyssnar på rap.

Dogge Doggelito är kungen

Inte alla som växt upp i fattigdom eller som har känt sig utsatt i förorten har klarat av att ta sig därifrån. När Dogge Doggelito berättade om sitt liv, då lyssnade människor oavsett samhällsklass. Nu är han fyrabarnspappa och en välkänd och duktig artist, något många hade tvivlat på för några år sedan. Dogge är 41 år, men har hunnit med både bra och dåliga val här i livet. Enligt honom själv är han kristen och att kristendomen är en viktig del i hans liv och verksamhet. 2004 gick han igenom en livskris när hans fru gick bort i cancer. Han medverkade i långfilmen “Förortsungar” och har setts i en del reklamfilmer. År 2010 uppträdde han med bidraget “Hippare Hoppare” i melodifestivalen med gruppen Andra generationen, men vann tyvärr inte. Trots ett vitt spektra är det inom hiphop och rap som han gjort sig ett namn. Albumet “Välkommen till förorten” är en milstolpe för svensk hiphop och är ett av de mest sålda svenska albumen. Gruppen “The Latin Kings” är invalda i “Swedish Music Hall of Fame” sedan 2014.

Gå på konsert

Att gå på en hiphop-konsert är en häftig upplevelse. Det kan skilja sig mycket från “vanliga” konserter och det arrangeras dueller mellan sångarna. När hiphopen var som störst i slutet av 80- och början på 90-talet så arrangerades även SM. Några välkända artister som ställde upp i Rap-SM var Infinite Mass, Leila K och självklart The Latin Kings. Har du inte upplevt en rap-konsert är det verkligen på tiden. Glöm bara inte att klä dig rätt och använd ett mobilskydd till mobilen om du vill filma eller ta bilder. Du hittar iphone 7 plus hos billigamobilskydd.se om du vill ha tag i snygga modeller. Var du kan se på hiphop-konserter beror på vilken artist det är som spelar. Välkända svenska artister och världsstjärnor som Eminem spelar på fullsatta stora arenor. Artister som ännu inte slagit igenom brukar spela på mindre lokala klubbar. Ett ställe är Fryshuset där även den första SM-tävlingen arrangerades. Håll utkik på nätet för att hitta spelningar i närheten där du bor.