Rockmusik  

Rock anses som nutidens viktigaste musikaliska och kulturella rörelser. Det växte fram under 50- talet och föddes ur rock’n’roll. När den först kom var det en ungdomsriktad populärmusik i västvärlden men så småningom blev det globalt. Den unga generationen är den som har drivit utvecklingen av rock och till vad det är idag.

Eftersom att rock växte ur rock’n’roll musiken har det många influenser inom det. En av dem är takControlling the musicten musiken går i. Rock’n’ roll har generellt snabba takter och rytm från blues vilket rock än har även om det är utvecklat till bland annat snabbare takter och flera olika rytmer.

Instrumenten som vanligast används inom rock är elgitarr, piano, akustisk gitarr, synthesizer, elbas och slagverk. Trumseten är oftast färdigriggade med bastrumma och virveltrumma med hi- hat och en uppsättning med bland annat cymbaler. Basinstrument som trumpet förekommer också inom rock. När det gäller sången är den en viktig del så de flesta banden har en solovokalist med en eller flera körsångare. Rösterna och de akustiska instrumenten måste förstärkas för att balansera de elektroniska instrumenten.

Som innan nämnt växte rock ur rock’n’ roll. En genre som kommer från blues, gospel och jazz. Det var musiken som skapades av den afroamerikanska kulturen i den amerikanska södern. När det först kom blev det en sensation och föll många vita ungdomars intresse. Eftersom att rasismen vid denna tiden var stor ville inte den accepteras av musikindustrin. Det började bli alltmer accepterat när vita artister började spela det. Så småningom blev det spelat i radiostationer vilket det inte gjorde innan när afroamerikaner gjorde rock’n’roll. Den första vita artisten som slog igenom med rock’n’roll var Bill Haley med låten Rock around the Clock. Efter det blev det allt fler vita rock’n’roll artister och en av de största var Elvis Presley. Elvis Presley gjorde rock’n’roll till en ännu mer populär och internationell genre. Det var dock inte bara vita artister utan de svarta artisterna som Chuck Berry. Med andra ord kan man säga att rock’n’roll skapades av den afroamerikanska kulturen men blev accepterat av samhället när vita började spela det. Afroamerikanska artister kunde sedan inta den internationella succén för rock’n’roll NE.