Kraftwerk och David Bowie

År 1975 var tyska Kraftwerk det kanske hippaste bandet i världen samtidigt som David Bowie var den hippaste artisten. Historien mellan dessa två musikgiganter kan beskrivas som något av en kärlekshistoria.

Enligt källor började Bowie lyssna på Kraftwerk just år 1975, i samband med att han jobbade på soundtracket till filmen ”The Man Who Fell To Earth”. När man nu lyssnar på albumet han släppte året därpå, den nu klassiska Station To Station hörs inspirationen från de tyska synthikonerna. Eftersom du läser den här texten känns det inte helt orimligt att anta att du har någon form av musikintresse. Säkerligen lyssnar du emellanåt på musik via någon streamingtjänst eller liknande? Om du dessutom bor i ett hus eller delar wifi med någon annan vet du förmodligen också hur besvärligt det ibland kan vara att få signalen att räcka till. Musik du lyssnar på hackar och filmer du vill titta på vill aldrig buffra färdigt. Lösningen på problemet kan vara en förstärkare. Med en wifi förstärkare kan du få svaga wifi-signaler att räcka mycket längre och täcka in varje skrymsle och vrå i ditt hem.

Tyskarna tackade nej till att vara förband

Superfanet Bowie erbjöd Kraftwerk att följa med på världsturnén som följde på släppet av Station to Station. Ett erbjudande som de tackade nej till. Ett inte helt okaraktäristiskt svar. Medlemmarna i Kraftwerk såg det som viktigt att bandet inte skulle mixas ihop med musikvärlden i övrigt. De ville inte att deras inspiration skulle påverkas av andra musikkulturer än deras egna. Om de hade följt med på turnén hade de tveklöst slagit hos en bred publik snabbare. Bowie nöjde väl sig inte riktigt med svaret och lät på sätt och vis Kraftwerk följa med som förband ändå. Inför att han klev på scenen spelades klassiska Kraftwerk-låtar som Radio-Activity över PA-systemet.

Stjärnorna möttes åtminstone en gång

Möttes musikgiganterna någonsin? Chefen för Kraftwerks franska skivbolag är en av få som närvarade när Bowie mötter Ralf Hütter och Florian Schmidt, duon som var Kraftwerks kärna. Det skedde på en nattklubb i Paris som Bowie hyrt för en privat fest. Tydligen ska medlemmarna i Kraftwerk ha bemötts med en fem minuter lång stående ovation när de ankom till nattklubben.

Kraftwerk må ha sagt nej till att turnera med Bowie, men privat var de väldigt glada över hans uppskattning. 1991 kommenterade Hütter relationen med att säga att Bowies support gav dem en koppling till mainstream-musiken. Kopplingen sträckte sig också till att Bowie, som under några år hade Berlin som bas, hade seriösa funderingar på att spela in med Kraftwerk. Faktum är att det tydligen var någonting som han pratade om ofta under de åren. Det kom dock aldrig längre än till informella planer.