Schlagermusiken har en betydligt längre historia än vad många tror, eftersom genren idag framförallt förknippas med Melodifestivalen och schlagerdivor som Carola och Charlotte Perelli. Faktum är dock att schlagern som genre uppstod redan i slutet av 1800-talet, i samband med ett försök att skapa mer folklig musik. Ordet ”schlager” kommer nämligen från tyskans Schlager, det vill säga ”något som slår” – schlagerns syfte var alltså redan från början att skapa hitmusik som blev populär hos hela folket.
Trots det har den ursprungliga schlagern lite gemensamt med den typ av musik som vi idag förknippar med ordet. Så småningom kopplades nämligen schlagern ihop med underhållningsbranschen. Detta skedde under efterkrigstiden, då moderna underhållningsmedier som tv och radio utvecklades, tillsammans med ljudtekniken. Denna period kan också sägas vara schlagerns guldålder, och de nya medierna ledde till en musikgenre som normaliserades och standardiserades allt mer, till exempel genom två av de drag som idag förknippas kanske allra mest med schlagerlåtar: lätta, trallvänliga melodier och en slagkraftig refräng. Andra typiska element i en schlagerlåt är en brygga efter versen som leder in i refrängen, och en tonartshöjning inför sista refrängen. Ytterligare ett karakteriserande drag för en schlagerlåt är dess låttext, som oftast handlar om kärlek eller relationer mellan människor.
En annan anledning till att ordet schlager fått en annan betydelse idag än ”en låt som slår igenom stort”, är att man när rock- och popmusiken började utvecklas på 1950- och 1960-talet istället började använda sig av det engelska låneordet ”hit” för att omnämna sådana låtar. ”Schlager” förblev därför en benämning för den typ av musik ordet alltid refererat till, istället för nya hitlåtar.
Schlager är ett populärt genreval att ha i bakgrunden på barer, pubar och bowlingbanor, just eftersom det är en genre som går hem hos de flesta (i alla fall i Sverige). Om du själv vill uppleva bowling med bra musik i bakgrunden ska du åka till O’Learys i Mall of Scandinavia, som är ett av de bästa ställena i Stockholm att spela bowling. Där kan man dessutom inleda kvällen med en god middag.